Hírek

Naponta 35 ezer új internetes kártevõ veszélyeztet minket
2013-10-16 10:24:31
Kategória: Hírek

 


A magyarországi internet-felhasználók globális összehasonlításban átlagos mértékben vannak kitéve a naponta keletkezõ több mint 35 ezer új kártevõnek, veszélyforrásként azonban az ország elenyészõ szerepet játszik. Ennek ellenére egy hatékony kártevõ könnyen megszerezheti tárhely felhasználónevünket és jelszavunkat, ezért ügyeljünk adatainkra.


A Kaspersky Security Network (KSN) kártevõ-azonosítási adatcsere-hálózat kibertámadási adatai alapján a harmadik negyedévben a magyarországi KSN-felhasználók 25 százalékát érte gyanútlan böngészés közben (elhárított) web alapú kibertámadás, összesen 280 ezer 186 alkalommal.

A böngészõk és bõvítményeik sérülékenységeit kihasználó, azaz a felhasználó aktív közremûködését nem igénylõ, úgynevezett "drive-by download" támadások kockázatát tekintve Magyarország az idei harmadik negyedévben a 28. helyen állt a globális ranglistán.

A 2012-es ranglistát ebben a tekintetben Oroszország vezette, ahol a KSN-felhasználók 58,6 százalékát érte már webes támadás gyanútlan böngészés közben. A lista elején néhány ázsiai ország mellett többnyire szovjet utódállamok vannak. Fejlett nyugati ország, Olaszország elsõként a 18. helyen tûnik fel, aztán az Egyesült Államok (19.) és Spanyolország (20.) következik.

Az olyan lokális veszélyforrások, mint az USB, CD és DVD adathordozókon vagy más "offline" úton terjedõ kártevõk tekintetében Magyarország a globális rangsorban a 165. helyen áll, bár biztonságosnak még ez a helyezés sem nevezhetõ, hiszen a KSN-felhasználók 21,1 százalékát érte ilyen jellegû támadás az idei harmadik negyedévben.

A lokális veszélyforrások listáját a 2012-es jelentésben olyan országok vezették, mint Banglades, Szudán, Malawi, Tanzánia és más fejletlenebb, fõként afrikai országok.

Aktív veszélyforrásként Magyarország szinte elenyészõ szerepet játszik a kártevõk globális terjesztésében.

A Kaspersky Lab védelmi rendszere a spamüzenetek azonosításakor regisztrálja az eredetországukat is. A július-szeptemberi periódusban a globális spamforgalomnak 0,09 százaléka származott Magyarországról, ami az 50. helyezésnek felel meg a ranglistán.

A harmadik negyedévben a magyarországi KSN-felhasználókat érõ támadások 0,16 százaléka származott magyarországi szerverekrõl. Magyarország ebben a tekintetben az idei harmadik negyedévben a 29. helyen állt a veszélyforrások globális rangsorában.

A német Handelsblatt online kiadásának szintén a Kaspersky Labtól származó információi szerint a harmadik negyedévben az internetfelhasználókat érõ támadások 13 százaléka származott németországi szerverekrõl. Németország így a kártevõket terjesztõ webszerverek tekintetében a harmadik legveszélyesebb országnak számít a világon.

Németország így egy helyezést lépett elõre, hiszen a 2012-es éves ranglistán az Egyesült Államok és Oroszország után a harmadik helyen még Hollandia állt a veszélyforrások rangsorában, Németország pedig a negyediken. Magyarország nem szerepelt a 20 vezetõ veszélyforrás között a 2012-es listán, a környezõ országok közül a Cseh Köztársaság (11.), Románia (14.) és Lengyelország (17.) viszont igen.

A Kaspersky Lab a kiberbiztonsági bulletin globális adatokat és ranglistát is tartalmazó 2013. harmadik negyedévi számát novemberben hozza nyilvánosságra.

Fotó: freedigitalphotos.net

Forrás: MTI
A cikk képei: