Hírek

A vezetékes telefonok alkonya
2013-11-14 09:41:15
Kategória: Hírek

 


2013 elején a 40 millió háztartás 93 százalékában volt legalább egy mobiltelefon, vezetékes telefonnal pedig a háztartások 90 százaléka rendelkezett a német statisztikai hivatal (Destatis) keddi közleménye szerint. Ma már a mobilok térnyerése megállíthatatlan. Nem csak a fiatalok használják okostelefonjukat böngészére, játékra, vásárlásra, navigációra vagy tárhely elérésre, de az idõsebbek is.


A mindennapi életben harminc éve megjelent mobiltelefon elterjedtsége az idén haladta meg elõször a vezetékes telefonét. Tizenöt évvel korábban vezetékes telefon még szinte mindenütt volt, a mobiltelefon pedig ritkaságnak számított. Akkor a háztartások 97 százalékában volt vezetékes telefon, és csak minden 11. háztartásban használtak mobiltelefont.

Az adatok a háztartások jövedelmét és fogyasztását az idén 50. éve rendszeresen vizsgáló felméréssorozatból (EVS) származnak. Az ötévente megismételt felmérés révén kialakult adatbázisból egy sor további berendezés terjedésének történetét nyomon lehet követni, amely már háztartási alapfelszerelés.

Az elsõ - Nyugat-Németországban végzett - EVS-adatfelvétel idején, 1963-ban például a háztartások 34 százalékában volt mosógép, minden harmadik háztartásban volt televízió, és csupán 13 százalékos volt azon háztartások aránya, amelyek mosógéppel, televízióval és hûtõszekrénnyel is rendelkeztek.A cikk képei: