Hírek

A fekete lista
2016-05-09 09:05:53
Kategória: Hírek

Ahogyan az egyes országok gazdaságát sorolják be a nemzetközi hitelminősítők, úgy a szervereket kategorizáló cégek is léteznek, akik úgynevezett fekete listákat kezelnek. Nem jó dolog ide felkerülni, és egy szolgáltató önhibáján kívül megjelenhet rajta.


 A nemzetközi nevén black list azokat a szervereket( a szerverek IP címét) tartalmazza, melyek valamilyen gyanús tevékenységet elsősorban spammelést végeznek. Ha egy blacklist szolgáltató ilyet érzékel, felveszi listájára a szervert.

Mi történik ilyenkor? Minden nagy internet szolgáltató (Telekom, UPC, stb) rendszere figyeli ezeket a feketelistákat, és tiltja a listán szereplő szerverekkel a kommunikációt. Ez elsősorban azt jelenti, hogy nem fogad ettől a szervertől üzeneteket. Visszautasítja leveleket, bizonyos esetekben küldeni sem enged ide.

Sajnos előfordul, hogy egy szerver nem szándékosan kerül fel egy feketelistára. Elég ha az egyik felhasználó hanyagul kezeli jelszavait, nem frissíti rendszeresen cms alapú (Joomla, Wordpress stb) weboldalát, melyet feltörnek, és rajta keresztül spameket küldenek ki.

Ilyenkor a szolgáltató felfüggeszti a feltört tárhely működését, és jelzi a feketelista kezelőjének a hiba elhárítását, aki rövid időn belül leveszi a listáról a szerver címét.

Ez elsősorban azoknál a szolgáltatóknál okozhat gondot, akik webszervere és levelező szervere ugyanaz az eszköz.

Szerencsérea a Domain Regisztráció Kft-nél ez nem fordulhat elő, hiszen külön szerevren kezeljük a weboldalakat, és a levelezést. Ha egy feltört weboladal gondot is okozna, az semmilyen hatással nem lenne az ügyfelek levelezésére.

Mindenesetre, azért kérjük, ügyeljenek jelszavaikra, és frissítsék rendszeresen oldalaikat.A cikk képei: