Hírek

A bloggerek tevékenységét is figyelheti az orosz kormányõrség
2014-01-13 10:00:36
Kategória: Hírek

 


Adatbázist hoz létre az orosz kormányõrség azokról a bloggerekrõl, akik a hatalommal szemben ellenséges vagy szélsõséges véleményt fogalmaznak meg internetes bejegyzéseikben. A blogokat követõ ügynökök figyelme a tárhely adatmozgásokra, az adott bloggerhez kapcsolható az új domain regisztrációra is kiterjedhet


Errõl írt pénteki számában az Izvesztyija címû orosz napilap. Egy név nélkül nyilatkozó, a kormányõrséghez közeli forrás az újságnak azt mondta, hogy nem ellenõrzésrõl vagy a szabályok szigorításáról van szó, hanem arról, hogy a bloggerek világhálón folytatott tevékenységének napi figyelésével számos incidenst meg tudnak elõzni.

Az illetõ azt a tavaly novemberi esetet hozta fel példának, amikor két fiatal Vilmos Sándor holland uralkodót és Máxima királynét paradicsomokkal akarták megdobálni a moszkvai zeneakadémia épülete elõtt.

Az Oroszországban betiltott Nemzeti Bolsevik Párt aktivistái az akciót elõtte az interneten meghirdették. Az Izvesztyija arról is beszámolt, hogy az orosz kormányõrség tavaly decemberben írt ki pályázatot a sajtóban megjelent információk "automatikus összegyûjtésére", amelyre legfeljebb 31,8 millió rubelt (mintegy 210 millió forint) költhetnek.

A lap közlése szerint szakembereknek - akik "külön erre kialakított rendszerekkel" dolgoznak - az internetes naplókban, a bloggokban elhelyezett feljegyzéseket, értesítéseket kell figyelniük, s ez az adatgyûjtés kiterjed majd a különbözõ események kedvezõ vagy negatív megítélésére is.

Az államfõre, az elnöki hivatalra vagy éppen az ellenzék tiltakozó megmozdulásaira vonatkozó információkkal külön-külön foglalkoznak majd. Robert Slegelj, a kormányzó Egységes Oroszország párt (JeR) parlamenti képviselõje az Izvesztyijának elmondta, hogy Oroszországban eddig is mûködött hasonló megfigyelési rendszer, amelynek a mûszaki jellemzõit csak a kormányõrség ismeri.

A politikus elismeréssel beszélt arról, hogy az állami szervezet most nyílt pályázatot írt ki az internetes adatgyûjtésre. Slegelj szerint fennáll a veszély, hogy a figyeléssel megsérhetik a magánszférát, de ez minden országban így van.

A kérdés nem az, hogy létezik-e ilyen rendszer, hanem az, hogy miként alkalmazzák. Az orosz kormánypárti képviselõ úgy vélte: Oroszországban sokkal humánusabbak "a magánéletbe való behatolás" szabályai, mint más országokban.

Makszik Kononyenko ismert orosz újságíró és blogger szerint ugyanakkor a kormányõrségnek nem kellene az internet megfigyelésével foglalkoznia, ez ugyanis szerinte a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) dolga.

Forrás: MTI
A cikk képei: