Hírek

Órákig állt az internet egész Kínában
2014-01-14 10:41:55
Kategória: Hírek

 


Gondot jelentett a "kínai Google", a Baidu keresõ, de például a Sina és QQ hírportálok elérése is. Az oldalakat csak a fõleg a "nagy kínai tûzfal" megkerülésére alkalmazott VPN-kapcsolatot használók tudták olvasni akadálytalanul.


Kínai internetezõk tízmillióit szorította kényszerpihenõre egy ismeretlen eredetû, többórás mûszaki leállás, amely mögött hackertámadást sejtenek szakértõk - számolt be a kínai média szerdán.

A rendellenességre helyi idõ szerint kedden délután három óra tájban figyeltek fel a böngészõk, amikor elérhetetlenné váltak a kínai DNS-szerverek, a szolgáltatók nem tudták biztosítani a kapcsolatot velük. Valamennyi domain név érintett volt, amelyek végzõdése .com, .info, .net és .org.

Gondot jelentett a "kínai Google", a Baidu keresõ, de például a Sina és QQ hírportálok elérése is. Az oldalakat csak a fõleg a "nagy kínai tûzfal" megkerülésére alkalmazott VPN-kapcsolatot használók tudták olvasni akadálytalanul.

Az érintett oldalakat célzó internetes forgalmat ismeretlen, nem mûködõ amerikai IP-címekre irányították - számolt be a net.cn szolgáltató alelnöke Szung Jing-csiao.

A Sina Tech mûszaki vezetõje a helyzetet, illetve körülményeit nagyon szokatlannak és komolynak nevezte. Vu Hung-seng szerint a belföldi szerverek kétharmada lebénult.

A hongkongi South China Morning Post címû napilap értesülése szerint a böngészõ egy a szárazföldi Kínában betiltott spirituális mozgalomhoz, a Falun Kunghoz köthetõ amerikai vállalkozás üres oldalával találhatta magát szemben. A The Epoch Times illetékese közölte, észlelték a hirtelen megnövekedett "érdeklõdést" és ezért - támadástól tartva - biztonsági okból egy üres oldalra irányították át az internetezõket.

Egy, a lap által megszólaltatott pekingi internetbiztonsági szakértõ úgy vélte, a történtek egyértelmûen (hacker) támadásra utalnak. Az oldalak többsége nagyjából két óra múlva ismét elérhetõvé vált, de a teljes helyreállítás több órába telt - tájékoztattak a szakemberek.

A lap szerdai közvélemény-kutatásának eldöntendõ kérdésére, miszerint a keddi támadás hackerek mûve volt-e, az eddigi válaszadóknak több mint 70 százaléka válaszolt igennel.

A legutóbb közreadott statisztikai adatok szerint Kínában a tavalyi év végén 618 millió internetezõ volt, ami azt jelenti, hogy minden tíz emberbõl négy használja a világhálót. 81 százalékuk, vagyis félmilliárdnyian mobil eszközükrõl kapcsolódtak rá. Több mint 280 millióan mikroblogolnak, a WeChat nevû népszerû mobil üzenetküldõnek pedig 270 milliót meghaladó aktív felhasználója van.

Forrás: MTI
A cikk képei: