Hírek

Titkos adatgyûjtés - Reding: a biztonságos kikötõ nem biztos, hogy minden esetben biztonságos
2014-01-16 09:57:43
Kategória: Hírek

 


Nem minden esetben bizonyul biztonságosnak az az egyezmény, amelynek alapján amerikai vállalatok hozzáférhetnek uniós polgárok adataihoz, ha a cégek vállalják, hogy betartják az EU tárhely adatvédelmi elõírásait - jelentette ki Viviane Reding alapjogi biztos szerda délután Strasbourgban, az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén.


A biztos közölte: Brüsszel megvizsgálta az úgynevezett biztonságos kikötõ (safe harbor) egyezmény alkalmazását, és arra jutott, hogy az amerikai oldalon hiányosságok tapasztalhatók az átláthatóság és az elõírások betartatása terén. Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) által végzett tömeges adatgyûjtésre vonatkozó állításokkal kapcsolatban Reding arra az álláspontra helyezkedett, hogy a transzatlanti kapcsolatokban újra fel kell építeni a megrendült bizalmat.
    A legnagyobb frakcióval rendelkezõ Európai Néppárt részérõl Manfred Weber arra az álláspontra helyezkedett, hogy nyomást kell gyakorolni Washingtonra, ha ugyanis az európai piacon tevékenykedõ amerikai vállalatok nem tartják be az uniós adatvédelmi szabályokat, az magát a szabályozást ássa alá. A német politikus szerint sokakban megrökönyödést keltett, hogy az Egyesült Államok ugyanolyan szintû adatgyûjtést végezhet Európában, mint a kínaiak vagy az oroszok. Az amerikaiak a barátaink, és ez más kontextusba helyezi az ügyet - húzta alá Weber.
    Az európai szocialisták részérõl a brit, munkáspárti Claude Moraes, a titkos adatgyûjtést felderíteni hivatott EP-vizsgálat témafelelõse abbéli meggyõzõdésének adott hangot, hogy a biztonságos kikötõ egyezmény nem biztosítja az uniós polgárok adatainak valós védelmét az Egyesült Államokban.
    Függesszük fel az egyezményt még ma! - követelte az ülésteremben Sophie in 't Veld holland liberális képviselõ, aki rámutatott, hogy az EP évek óta hasztalan kéri az Európai Bizottságot, hogy rendezze a kérdést.
    Az európai zöldek frakciójából felszólaló német Jan Philipp Albrecht szerint a politikusok, ha lehetõvé teszik, eltûrik az uniós szabályok kijátszását, amivel szavazóik bizalmát is kockára teszik és elveszíthetik, mert a választók azt fogják gondolni, választott tisztviselõik nem teszik megfelelõen a dolgukat, és nem védik meg érdekeiket és személyes adataik védelméhez fûzõdõ jogukat.

Forrás: MTI
A cikk képei: