Hírek

Közel két és fél ezer, öngyilkosságra buzdító oldalt tiltottak be
2013-10-09 10:35:19
Kategória: Hírek


Hogy mi értelme van annak a domain regisztráció -nak, amit csak azért végeznek el, hogy aztán a címen öngyilkosságra buzdító oldalt publikáljanak, nem tudjuk. Mindenesetre az orosz hatóságoknak most elege lett ezekbõl.


Az intézkedés hatálya alá esõ oldalakon az öngyilkosság különbözõ módjaira adtak ötleteket. A módszereket részletesen leírták, sõt azokat 2236 esetben fényképekkel, 178 esetben videofelvétellel szemléltették.

A Roszpotrebnadzor honlapján elhelyezett tájékoztatás szerint 2012 november elseje óta több mint 2500 bejelentés érkezett be a hatósághoz. Ezek alapján vizsgálódtak és mintegy 2400 esetben döntöttek az adott internetes oldalak betiltásáról, tárhely megszûntetésrõl.

Az ilyen tiltott információk a leggyakrabban a Facebookhoz hasonló orosz közösségi hálón (VKontaktye), a Mail.ru és a LiveJournal portálokon fordulnak elõ, de a Google, a Youtube és a Yandex keresõ programokon is megtalálhatóak - közölte az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet.

Oroszországban tavaly októberben fogadta el a parlament azt a törvényt, amely szerint a fogyasztóvédelmi hatóság a Szövetségi Kábítószerkereskedelem Elleni Szolgálat, valamint a Szövetségi Távközlési, Információs Technológiai és Tömegtájékoztatási Eszközök Felügyelete nyilvántartást vezet a gyermekpornográfiát, a kábítószereket és az öngyilkosságot népszerûsítõ tiltott internetes oldalakról. Szeptember eleji adatok szerint a listán 400 weboldal szerepel. A bejegyzések többsége a kábítószer terjesztésével kapcsolatos.

Oroszországban rendkívül magas az öngyilkosságok száma, aggasztóan megnõtt a kamaszok között az ilyen halálozások aránya. Az orosz Szövetségi Nyomozó Bizottság adatai szerint 2012-ben 730 kiskorú lett öngyilkos és az utóbbi két évben több mint két és fél ezer oroszországi kamasz kísérelt meg öngyilkosságot.

Ha Ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, Magyarországon hívja mobilról is a 116-123 ingyenes, lelki elsõsegélyszámot!

Forrás: MTI
A cikk képei: