Hírek

Egy terabájt 200 négyzetmilliméteren
2013-10-08 12:30:34
Kategória: Hírek

 


Nemcsak mi, tárhely szolgáltatók, de a mindennapi lpatop, mobiletelefon használók életébe is forradalmi változást hoz az új technológia, hiszen akár egy terabájt (1024 gigabájt) adatot is képes tárolni egy 200 négyzetmilliméteres csipen az eddig használt tetszõleges hozzáférésû memória, a RAM ezüstionon alapuló továbbfejlesztett változata, angolul Resistive RAM (ReRAM).


Az ezüstion-alapú technológiával készített memória, amely várhatóan jövõre kerül forgalomba, hatékonyabb az elektronikai eszközökben, az okostelefonokban, a táblagépekben, a notebookokban, és tárhely kiszolgálást biztosító szerverekben a napjainkban használt hagyományos Flash-adattárolóknál, miközben megtartja az elõnyeiket.

A ReRAM olyan kevés energiát használ, hogy az ezzel a technológiával gyártott okostelefont akár egy hétig sem kell újratölteni. Ráadásul a bélyegméretû ReRAM csip egy terabájtnyi adatot tud tárolni, ami 250 hd mozifilm feltöltésére elegendõ hely.

Az adatok bevitele is gyorsabb, a másodperc milliárdod részében mérhetõ, szemben az eddigi meghajtók ezredmásodperceivel, továbbá az élettartama is hosszabb, milliószor újraírható, szemben a Flash-meghajtóval, amely körülbelül tízezer újraírás után tönkremegy.

Az új technológia vízválasztó lehet a több mint ezermilliárd dollárra értékelt elektronikai világpiacon, mivel egyszerûbb  vele az úgynevezett nem felejtõ (non-volatile) memória gyártása, amelyet szinte mindenütt alkalmaznak, a táblagépektõl kezdve az USB-meghajtókon át a vállalati tárhely rendszerekig.A cikk képei: