Hírek

A lengyel hadsereget képessé teszik az elektronikus hadviselésre
2013-11-19 08:53:53
Kategória: Hírek

 


A lengyel nemzetvédelmi minisztérium versenytárgyalást hirdetett olyan károkozó számítógépes program létrehozására, amely képessé tenné a hadsereget más államok elleni elektronikus hadviselésre, tárhely kódok feltörésére vagy Lengyelország elleni irányuló hasonló jövõbeni támadások kivédésére.


 A Gazeta Wyborcza címû lengyel napilap a niebezpiecznik.pl internetes portál híre alapján pénteken beszámolt arról, hogy a minisztérium egy lengyel céget akar megbízni a trójai program létrehozásával.

Szakértõk szerint az ellenfél számítógépeinek, tárhely hozzáféréseinek megfertõzésével Lengyelország meg tudná bénítani annak számítógépes rendszerét. A versenytárgyalást a nemzetvédelmi minisztérium a lengyel nemzeti kutatási és fejlesztési központtal (NCBiR) közösen írta ki. A projekt 6,6 millió zlotyba (462 millió forint) kerül. A tender már le is zárult, jelenleg zajlik a beérkezett ajánlatot kiértékelése.

A minisztérium az információ bizalmas jellegére hivatkozva elzárkózott annak a kérdésnek a megválaszolásától, hogy ki fogja felügyelni a károkozó szoftvert, ki fog engedélyezni egy esetleges kibertámadást, és az "elektronikus fegyvert" csak ellenséges államok vagy netán lengyel állampolgárok ellen is bevetik-e majd.

Forrás: MTI
A cikk képei: