Hírek

Ki dönti el, hogy meg e kaphatok egy domain nevet?
2019-11-27 10:16:16
Kategória: Hírek

A domain regisztráció nem csupán egy adminisztrációs folyamat, hanem egy olyan eljárás, mely ugyanolyan tulajdonjogi helyzetet teremt, mint amikor valaki példul egy autót vásárol, majd azt a nevére íratja. Csakhogy míg az autóvásárlásnál a vásárló dönti el mit vesz a domain regisztráció esetén vannak bizonyos megkötések.


Például, hogy védjegyzett nevet csak a védjegy tulajdonosa igényelhet, míg trágár kifejezések nem is regisztrálhatóak. Személynevet csak a név tulajdonosa kérhet magának. Ezen kívül bármilyen domain igény elindítható. A .hu domain regisztráció azonban nem automatikus, hanem egy elbirálási folyamaton megy keresztül.

Az elbírálást nem mi a Domain Regisztráció Kft munkatárai végezzük, hanem a központi nyilvántartó az Internet Stzolgáltatók Tanácsának adminisztrátorai. Ők a domain regisztráció igény beérkezésekor első körben megvizsgálják, hogy nem védjegyzett, tiltott vagy személynevet tartalmazó igénylés érkezett e. Ha itt minden rendben akkor úgynevezett Előzetes állapotba kerül a domain. Ekkor az igénylő által már használható de egy nyolcnapos időtartamra egy nyilvános listára kerül. Itt bárki megtekintheti és akár megtamádhatja az igényt, ha úgy árzi valamilyen jogalap miatt számára járna a domain név.

A nyolcadik nap leteltekor a domain véglegesen bejegyzésre kerül az igénylő számára.

 

Forrás: PixabayA cikk képei: