Hírek

Lekapcsoltak egy orosz honlapot a Pussy Riot klipje miatt
2013-11-05 09:36:02
Kategória: Hírek

 


Trágár nyelvezetre hivatkozva az orosz hatóságok megvonták a mûködési engedélyt, és a domain regisztráció jogot a Roszbalt nevû információs weboldaltól, ugyanis a honlap közzétette a Pussy Riot nevû punkzenekar egyik videoklipjét.


Az illetékes moszkvai bíróság az ítélettel a Roszkomnadzor, az orosz hírközlési, információs és médiafelügyelet kérését teljesítette - közölte a Rapszi orosz internetes jogi és bírósági információs portál.

A Roszbalt nevû weboldalt a múlt héten már pénzbüntetés fizetésére kötelezték, amiért "káromkodásokat" tartalmazó videoklipeket osztott meg honlapján.

Az egyik felvételen a Pussy Riot legújabb dala hallható, amely többek között Igor Szecsinrõl, a Rosznyefty orosz állami olajcég elnökérõl szól - mondta Iana Morozova, a Roszbalt fõszerkesztõ-helyettese a moszkvai Echo rádió honlapján elérhetõ egyik interjúban (Szecsin köztudottan Vlagyimir Putyin elnök közeli szövetségese.)

A zenekar tagjai közül két fiatal nõ jelenleg kétéves börtönbüntetését tölti, amiért tavaly februárban Putyin elnököt bíráló, úgynevezett punk-imát adtak elõ a moszkvai Megváltó Krisztus székesegyházban.

"Miután figyelmeztetést kaptunk a Roszkomnadzortól, eltávolítottuk a videofelvételeket internetes oldalunkról. Nem sokkal késõbb beidézett minket a bíróság" - közölte Morozova.

"A bíróságot nem érdekelte az álláspontunk (...) A Roszkomnadzor érveit hallgatta meg, és így hozott döntést" - tette hozzá Nyikolaj Uljanov, a Roszbalt fõszerkesztõje. Amilyen gyorsasággal megszületett a döntés, az politikai indokokat sejtet - tette hozzá Uljanov.

A Riporterek Határok Nélkül (RSF) nemzetközi újságíró jogvédõ szervezet közölte, hogy az orosz hatóságok döntése "rendkívül veszélyes precedenst teremt az orosz információszabadság területén". A Roszbalt nem csupán az aránytalanul súlyosan büntetõ törvény, hanem egy abszurd módon mûködõ és igazságtalan jogi eljárás áldozata is, a weboldalt ugyanis elfogadhatatlan bizonyítékok alapján és olyan tartalom miatt ítélték el, amelynek nem szerzõje - hangsúlyozta az RSF.

Larisza Afonyina, a Roszbalt vezérigazgatója a mostani döntést kommentálva a portálon közzétett nyilatkozatában jelezte: az internetes oldal az eddig megszokott módon folytatja munkáját, sõt új és érdekes tartalmat kínál majd olvasóinak. Hangsúlyozta: mivel a bírósági határozat ellen fellebbezést fognak benyújtani, korai még "leírni" a Roszbaltot. De ha mégsem sikerül tömegtájékoztatási eszközként a színen maradnia, a továbbiakban "információ-elemzõ internetes forrásként" folytatja majd tevékenységét - jelentette ki a vezérigazgató.

Forrás: MTI
A cikk képei: