Hírek

Húszmillió banki ügyfél személyes adatait lopták el
2014-01-01 13:57:07
Kategória: Hírek

 


Legkevesebb húszmillió dél-koreai banki ügyfél személyes adatai kerülhettek illetéktelen kezekbe az ország egyik legsúlyosabb adatlopása következtében. Az adat tárhely betörõk csaknem az ország fele lakosságának adataihoz jutottak hozzá.


Az ötvenmilliós országban nagyjából húszmillióan rendelkeznek hitelkártyával, ezért feltételezések szerint gyakorlatilag minden gazdaságilag aktív dél-koreai személyes adatai kiszivároghattak. Illetéktelen kezekbe jutott az érintettek neve, telefonszáma, lakcíme, TAJ-száma, hitelkártyaszáma és bankszámla-kivonatuk is. Az áldozatok között miniszterek és hírességek is vannak.

Az üggyel kapcsolatban letartóztatták a KCB hitelminõsítõ intézet egy dolgozóját, akit azzal gyanúsítanak, hogy õ lopta el az adatokat hitelkártya-cégektõl, amelyeknél elemzõként dolgozott. Emellett három telefonos marketingcég vezetõit is õrizetbe vették, akiket a lopott személyes adatok megvételével vádolnak.

Dél-Koreában az utóbbi években egyre jelentõsebb méreteket öltött a személyes adatok ellopása és az azokkal való telefonos és internetes visszaélés. Az elõzõ hónapban a Citibank koreai leányvállalatának egy munkatársát vették õrizetbe, aki a vádak szerint 34 ezer ember személyes adatait lopta el. Tavaly két koreai hackert azzal gyanúsítottak meg, hogy 8,7 millió ember személyes adatait szerezte meg telefoncégektõl. 2011-ben két súlyos eset is történt: júliusban a Cyworld közösségi oldal 35 millió tárhely felhasználójának adatait lopták el hackerek, novemberben pedig az ország legjelentõsebb játékfejlesztõjétõl, a Nexontól szivárgott ki 13 millió ember adata.

Forrás: MTI
A cikk képei: