Hírek

Maximális pénzbírságot kapott Franciaországban a Google
2014-01-09 11:55:58
Kategória: Hírek

 


A francia adatvédelmi hatóság a maximálisan kiszabható 150 ezer eurós (45 millió forintos) pénzbírsággal sújtotta a Google-t, mert az amerikai informatikai óriáscég máig sem változtatott a francia törvényeknek megfelelõen a felhasználók adatainak kezelésén.


 A Nemzeti Informatikai és Szabadságjogi Bizottság (CNIL) a bírság mellett azt is elrendelte, hogy a Google France nyolc napon belül jelentessen meg egy közleményt a kezdõlapján (google.fr), amelyben tájékoztatja a felhasználókat a hatóság döntésérõl.

A határozat értelmében a tájékoztatásnak legalább 48 órán keresztül elérhetõnek kell lennie. A CNIL szeptemberben jelentette be, hogy Franciaország meg fogja indítani az eljárást a Google ellen, miután a hatóság korábban három hónapos határidõt szabott meg a vállalatnak, hogy változtasson adatkezelési politikáján, ezt azonban az amerikai cég nem tartotta tiszteletben.

A hatóság eredetileg azt kérte a Google-tól, hogy számoljon el azzal, mit csinál a felhasználóktól begyûjtött adattömeggel, illetve közölje, hogy mennyi ideig õrzi az adatokat.

A CNIL vezetõ szerepet játszik az európai vizsgálatokban azóta, hogy a Google 2012 márciusában egyesítette hatvan különbözõ alkalmazásának adatvédelmi szabályzatát és hozzálátott, hogy egyesítse felhasználóinak összes adatát, keletkezzenek azok akár a YouTube videomegosztó portálon, akár a Gmail levelezõ programban vagy a Google+ közösségi hálón. A Google nem hagyott választási lehetõséget felhasználóinak.

A nemzeti adatvédelmi intézmények Európában közös vizsgálatot kezdtek az ügyben, és tavaly februárig haladékot adtak az óriáscégnek arra, hogy maga javasoljon változtatásokat, a vállalat azonban semmit sem változtatott.

A Google közben több találkozót is folytatott a különbözõ adatvédelmi szervezetekkel, és mindvégig azzal érvelt, hogy egységesített adatvédelmi szabályzata a felhasználók számára könnyebben megérthetõ.

Forrás: MTI
A cikk képei: