Hírek

A román kormány megújítási illetéket vetne ki a doménnevek használatára
2013-12-06 15:26:55
Kategória: Hírek

 


Ilyen még nem volt a domain regisztráció történetében. Éves megújítási illetéket vetne ki a bukaresti kormány a .ro végzõdésû, felsõ szintû internetes doménnevek használóira.


Ez derült ki a szaktárca honlapján közvitára bocsátott határozattervezetbõl, amelyet a román Hotnews hírportál ismertetett.

Az intézkedés annak a két évtizedes gyakorlatnak vetne véget, amely szerint a Romániának kiutalt felsõ szintû internetes tartománynevek használtára egyszeri, 63,6 dolláros (14 ezer forint) domain regisztráció díj megfizetése ellenében korlátlan idõre váltott jogosultságot az, aki elsõként foglalta le az illetõ elnevezést.

A tervezet szerint a doménnevek megújítási díjszabását miniszteri rendelettel, utólag határoznák meg. A Hotnews úgy értesült, a díj nem haladná meg az évi 10 eurót (3000 forint).

Gheorghe Serban, a román internetszolgáltatók egyesületének ügyvezetõje szerint 1993 óta 710 ezer .ro végzõdésû doménnevet jegyeztek be a szakhatóság illetékes részlegénél (RoLTD): az igénylõk csaknem kétharmada jogi személy volt.

A szakember ugyanakkor rámutatott, hogy a kilencvenes években sok olyan tartományt lefoglaltak, amelyeket semmire sem használnak, a legtöbb esetben az illetõ cég már nem is létezik: a kormányhatározat egyik célja éppen az, hogy ezeket a neveket felszabadítsa.

A tervezet indoklása szerint a doménnév-megújítási díj lehetõvé teszi majd, hogy a RoLTD javítsa az internet-felhasználók rendelkezésére bocsátott szolgáltatásait és ezáltal jótékony hatással lesz az üzleti szférára. A két évnél régebben bejegyzett .ro domének használóinak a határozat hatályba lépésétõl számítva három hónap áll majd rendelkezésre a domain regisztráció megújítására.

A .ro végzõdésû felsõ szintû doménnevekre alkalmanként legalább egy, és legfeljebb két évre lehet majd elõfizetni.A cikk képei: