Hírek

Rengeteg híresség személyes adatait szerezték meg hackerek
2013-11-07 08:47:47
Kategória: Hírek

 


Több mint 850 ezer befolyásos üzletember, közéleti személyiség, híresség és politikus adatait szerezték meg hackerek egy amerikai limuzin szolgáltató vállalat tárhely jelszavát feltörve.


A Corporate Car Online vállalattól eltulajdonított adatokat ugyanazon a tárhely -en találták meg a bûnüldözõ szervek, amelyen a PR Newswire és az Adobe Systems Inc. ellopott adatait is. Brian Krebs kiberbiztonsági szakújságíró szerint ebbõl arra lehet következtetni, hogy az elkövetõk is ugyanazok voltak.

Az adatállomány a Fortune 500 vállalatok felsõvezetõi és olyan ismert személyiségek, mint például Tom Hanks filmszínész személyes és pénzügyi adatai mellett összesen több mint 850 ezer hitelkártya adatait tartalmazta, melyek közül 241 ezer volt felsõ limit nélküli American Express kártya.

"Ha neveket kezdenék sorolni, az nem kis pánikot okozna" - mondta Alex Holden, a Holden Security vezetõje az Associated Press hírügynökségnek. "Bármely bulvárlapnak aranybánya lehetne ez az adatbázis. Egyszavas keresések, mint például 'szex', 'rendõrség', vagy 'fû' is több tucat találatot adnak olyan ismert személyiségekrõl, akiktõl egyébként a közvélemény visszafogott magatartást feltételezne" - mondta.

Az FBI több média megkeresésére is elzárkózott az ügy kommentálásától.

Jonathan Mayer a Stanford Egyetem nemzetközi biztonsági és együttmûködési intézetének kiberbiztonsági kutatója azonban rámutatott, hogy a tárhely tûzfalakon a még legkisebb biztonsági rés is több százezer felhasználó privátszféráját veszélyeztetheti. "Nem kell ahhoz ismert személyiségnek lenni, hogy valaki kibertámadásnak essen áldozatul" - mondta. "Ez az új norma, és mi sem bizonyítja jobban a szabályozási keretek szigorításának szükségességét" - hangsúlyozta.

Forrás: MTI
A cikk képei: