+36 20 9999 771        1196 Budapest Nagysándor József u. 158.

 

Mennyire hitelesek a leveleim

2020.03.03

A nálunk elvégzett domain regisztráció nem csak új domain névhez de a domainhez korlátlan számban létrehozható e-mail fiókhoz is juttatja. De vajon mindenki megkapja az Öntől küldött leveleket? A legtöbb email szolgáltató (gmail, yahoo, hotmail, stb.) manapság már megköveteli, hogy az ügyfeleik részére küldött levelek megfelelően hitelesítve legyenek, hogy megvédjék őket a spamektől. Enélkül gyakran előfordul, hogy az egyébként legitim levelet is spamnak tekintik.


Ennek a hitelesítésnek három lépcsőfoka van:

SPF (Sender Policy Framework)
Ez a domain DNS zónájában szereplő bejegyzés arra hivatott, hogy megmondja melyek azok az IP címek, amik jogosultak egy e-mail-t küldeni a feladótól. A legegyszerűbb eset, ha valaki egyetlen levelezőszervert használ, ez esetben annak az IP-je kell szerepeljen az SPF rekordban. Van amikor viszont szükséges, hogy bizonyos e-mail címről más rendszer is tudjon automatikusan levelet küldeni, pl. egy webáruház esetén ilyen az automatikus visszaigazolás. Ilyenkor a webáruház IP-jét is fel kell venni az SPF rekordba.

DKIM aláírás (DomainKeys Identified Mail)
Egyszerűen megfogalmazva a DKIM protokoll arra való, hogy egy osztott kulcsos digitális aláírás kerüljön be az e-mailbe, ami alapján ellenőrizhető, hogy a megfelelő jogosultsággal rendelkező fél küldte, vagy sem. Ez a fajta aláírás azonban különbözik az egyszerű digitális aláírástól annyiban, hogy ebből a felhasználó nem lát semmit, de a levél forrásában benne van, a levelezőszerverek ellenőrizni tudják. A DKIM nyilvános kulcsú titkosítást (public key encryption) alkalmaz, ami két kulcsból áll, egy titkos (private), és egy nyilvános (public) kulcsból. Rendszerint a publikus kulcsot a feladó domainjének névszervere szolgáltatja, DNS rekordként. A titkos kulcs pedig az e-mail aláírásához szükséges. A folyamat megkezdésekor az e-mailt feladó levelezőszerver az e-mailt a titkos kulcs segítségével aláírja, amit az e-mail fejlécében helyez el. A fogadó levelezőszerver pedig a domainhoz tartozó névszervertől megkapott publikus kulccsal ellenőrzi az aláírás helyességét. Ezzel a megoldással egyrészt garantálható, hogy biztosan a feladótól származik az e-mail, de az is, hogy azt útközben sem módosították.

DMARC (Domain-based Message Authentication, Reporting and Conformance)
A DMARC rekord meghatározza, hogy mi történjen az SPF-nek vagy DKIM-nek nem megfelelő levelekkel.

Ezt a három email hitelesítést egyszerűen be tudja kapcsolni a tárhely admin felületén.

Ha kérdése merül fel, keressen minket. Segítünk.


További Hírek

rr29-17
Ne repüljön ki a ringbõl!
rr26-9
Az ötlet az elsõ lépés
domregcikk
A webáruházaké a jövõ
spanyolviasz
Ne most akarja feltalálni a spanyol viaszt.
rr23-16
Ne felejtse! Szeptemberig legyen mobilbarát oldala
rr1-8
Az otthoni védekezés
rr17-12
Most van idõ a webes feladatokra
3951143570_20b4eccd3f_b
A tartalom mellett a külcsín is fontos
computer-desk-electronics-indoors-374074
A Home Office nem csak móka és kacagás
rr4
Az internet legsötétebb oldala
working-macbook-computer-keyboard-34577
A webáruházak aranykora
high-angle-photo-of-woman-on-ladder-2467396
Segítünk: SOS webáruház minimál díjért
man-wearing-pink-polo-shirt-with-text-overlay-1114376
Ingyen domain név minden új megrendelõnknek!