Hírek

Kémprogrammal fosztották ki a magyar céget
2013-12-13 09:39:16
Kategória: Hírek

 


Jogerõsen négy év tíz hónap és két év hat hónap börtönbüntetéssel sújtotta kedden a Szegedi Ítélõtábla azt a két férfit, aki egy számítógépes kémprogram segítségével több mint 80 millió forinttal károsította meg a Dorozsmai Nagybani Piac Üzemeltetõ Kft.-t.


 A táblabíróság a két vádlottat számítástechnikai rendszer és adatok elleni bûntett elkövetésében találta bûnösnek. Az elsõrendû vádlottat a szabadságvesztés mellett hárommillió forint pénzmellékbüntetésre is ítélte.

A megszerzett pénz felvételében a vádlottaknak segítséget nyújtó férfi már korábban jogerõsen másfél évet kapott.

A másodrendû vádlott 2007-tõl üzemeltette a nyilvános illemhelyeket a szeged-dorozsmai nagybani piacon, így bejáratos volt a vállalkozás irodájába. A férfi egy barátjának, az ügy elsõrendû vádlottjának elmondta, hogy a vállalkozás pénzátutalásait interneten intézik.

Az elsõrendû vádlott letöltött az internetrõl egy távoli hozzáférést biztosító kémprogramot, amelyet a másodrendû vádlott föltelepített a kft. gazdasági igazgatójának számítógépére. Az elsõrendû vádlott 2010. április 16-án, egy pénteki napon átvette az irányítást a gazdasági igazgató számítógépe fölött, majd kilenc részletben összesen 82,5 millió forintot átutalt egy számlára, amelyet egy ismerõse nyitott.

A számláról a hétvégén hazai és külföldi bankautomatákból a teljes összeget fölvette a vádlottak egy ismerõse, aki ezért a zsákmány tizedét kapta meg. A kémprogramot telepítõ vádlottnak 20 millió forintot adott társa.

A Dorozsmai Nagybani Piac Üzemeltetõ Kft. kára az eljárás ideje alatt nem térült meg, azt polgári peres eljárásban követelheti a vádlottaktól.

Forrás: MTI
A cikk képei: