Hírek

Ismét elérhetõ a Facebook és a Twitter Iránban!
2013-10-30 12:11:52
Kategória: Hírek

 


Az iráni hatóságok 2009 nyarán kapcsolták le a Facebookot és a Twittert, amikor Mahmúd Ahmadinezsád akkori elnök vitatott újraválasztási gyõzelme tömeges tüntetéseket váltott ki, s a tiltakozásoknak a közösségi médiát használó, külföldi tárhely és felületszolgáltatások elõnyeit kihasználó szervezõk adtak újabb és újabb lendületet.


Az irániak számára ismét széles körben elérhetõk a Facebook és a Twitter közösségi oldalak - jelentették hétfõn helyi felhasználók.

A The New York Times és a The Washington Post címû amerikai lapok teheráni tudósítója egyaránt a Twitteren adta hírül, hogy hétfõn szabadon elérték a szolgáltatást.

Jillian York, a polgári szabadságjogokért kiálló, Electronic Frontier Foundation nevû szervezet nemzetközi véleményszabadsággal foglalkozó igazgatója arról számolt be, hogy számos közlés jutott el hozzá e két internetes felületen iráni civilektõl, akik különbözõ internetszolgáltatókat használnak.

"Egyes weboldalak, így a National Iranian American Council (NIAC) is arról számoltak be, hogy feloldották blokkolásukat" - tette hozzá York, az amerikai iráni kapcsolatokat ápoló, washingtoni központú nonprofit szervezetet említve példaként.

Az iráni hatóságok 2009 nyarán kapcsolták le a Facebookot és a Twittert, amikor Mahmúd Ahmadinezsád akkori elnök vitatott újraválasztási gyõzelme tömeges tüntetéseket váltott ki, s a tiltakozásoknak a közösségi médiát használó szervezõk adtak újabb és újabb lendületet.

Az idén augusztus elején hivatalba lépett, centristák és reformisták által támogatott Haszan Róháni elnök kezdettõl jelezte, hogy keményvonalas elõdjétõl eltérõ utat választ.

Szeptember elején például, a zsidó újév, a rós hasáná alkalmából Róháni és Mohamad Dzsavad Zarif külügyminiszter a Twitter-fiókján keresztül tolmácsolta jókívánságait minden zsidónak.

Egy hete az iráni kormány minden tagja Facebook-oldalt indított, aminek kapcsán többen arra a következtetésre jutottak, hogy az új vezetés lazíthat az internet korlátozásán.

Hivatalos nyilatkozatot azonban egyelõre nem tett a teheráni kormány az eddigi korlátozások feloldásáról.A cikk képei: