Hírek

Kinyitott, majd be is zárt a kínai keresõóriás új online áruháza
2013-11-04 10:41:54
Kategória: Hírek

 


A kínai keresõóriás, a Baidu csütörtökön hatalmas tárhely erõforrásokat felhasználva webáruházat nyitott, ám kevesebb mint 24 órán belül - szellemi tulajdonjogi problémák miatt - kénytelen volt bezárni.


 A Baidu eredeti szándéka szerint lehetõséget adott elektronikus fájlok, így videók, fotók, dokumentumok, valamint zenék adásvételére a szolgáltató elektronikus fizetési platformján, a baifubaón keresztül.

Hamarosan kénytelen volt azonban belátni és elismerni, hogy nem rendelkezik a felhasználók által feltöltött valamennyi fájl szerzõi tulajdonjogával, bár felhõ alapú operációs rendszerének szabályzata szerint nem is köteles azok ellenõrzésére.

A keresõ bizalmi alapon hirdette meg új szolgáltatását, azt kérve a felhasználóktól, hogy tiszta forrású fájlokat töltsenek fel. Egyben azt ígérték, hogy a szerzõi jogokat illetõ panaszok esetén letiltják a feltöltött forrás használatát. Jogászok ugyanakkor már elõzetesen jelezték, hogy nagy a veszélye a visszaéléseknek, s figyelmeztetésük megalapozottsága rövid idõn belül beigazolódott.

A kínai Google-ként emlegetett Baidunak nem ez volt az elsõ szerzõi jogok megsértésével kapcsolatos ügye. 2005-ben a Universal Music, a Warner Music és a Sony BMG perbe fogta a kínai céget, mert jogsértõ módon kínálta zenéik letöltését.

A bíróság végül a jogtulajdonosoknak adott igazat, és kötelezte a Baidut arra, hogy fizessen jogdíjat a szerzõi jogvédelem alatt álló termékekért. 2011-ben neves kínai írók vádolták meg a Baidut azzal, hogy "ellopja", s Wenku nevû irodalmi adatbázisában jogellenesen teszi ingyenesen letölthetõvé szellemi tulajdonukat. 2012-ben a vállalat kénytelen volt 145 ezer jüant (5,2 millió forint) fizetni az íróknak, amiért nem tett hatékony lépéseket védelmükben.A cikk képei: