Hírek

Debreceni Egyetem: másfél milliárd forint it-fejlesztésekre
2013-11-29 18:10:24
Kategória: Hírek

 


Az infotechnológia és azon belül a domain regisztráció, az internet és tárhely használat rohamos fejlõdéséhez köthetõ elméleti és gyakorlati alkalmazások fejlesztését végzi konzorciumi partnereivel a Debreceni Egyetem (DE) egy 1,58 milliárd forintos projekt révén.


 Sztrik János szakmai vezetõ egy pénteki debreceni konferenciát megelõzõ sajtótájékoztatón elmondta, a félidejénél tartó kétéves program résztvevõi egyebek mellett az internethasználat növekedése miatt szükségessé váló új szerverek fejlesztését végzik, kiemelten kezelve például az internetbiztonsággal kapcsolatos kérdéseket.

A kutatási témák között van a mindennapi életet segítõ internetes mobilalkalmazások, protokollok fejlesztése is - fûzte hozzá.

Gaál István, a DE Tudományegyetemi Karok centrumának elnöke kiemelte, hogy a projekt témái között kifejezetten oktatási célú anyagok kialakítása is szerepel. Mihálydeák Tamás, az informatikai kar dékánja megjegyezte, hogy ez a kar eddigi legnagyobb fejlesztési programja.

A kutatási és oktatási alprojektek mellett létrehozták a Jövõ Internet Kutatáskoordinációs Központot, amelynek a feladata, hogy a hazai internetes kutatások regionális központja legyen - ismertette Sallai Gyula, a központ tudományos igazgatója.

Az 1,58 milliárd forintos uniós támogatású projekt keretében nemzetközi konferenciákat is szerveznek, ösztöndíjakat finanszíroznak, informatikai és elektronikai eszközöket vásárolnak, de ezek mellett 180 tudományos publikáció elkészítését is vállalták.

Forrás: MTI
A cikk képei: