Hírek

Töretlenül nõ a kínai mikroblogok száma
2013-12-18 18:02:29
Kategória: Hírek

 


A mikroblogok jelentõségét az ország határain belül üzemelõ tárhely felügyeletet ellátó állami internet-információs hivatal is hangsúlyozta csütörtöki közleményében, az információáramlás egyik legjelentõsebb médiumának nevezve azt.


 Szerepüket mi sem mutatja jobban, mint az oda áramló felhasználók számának robbanásszerû emelkedése: a hivatal statisztikái szerint az országban november végével már az 1,3 milliárdot is meghaladta a mikroblogfiókok száma, miközben négy évvel ezelõtt még teljességgel ismeretlen volt.

A két legnagyobb szolgáltató a Sina és a Tencent, a kettõ közül - jól átgondolt üzleti stratégiájának köszönhetõen - az elõbbi a befolyásosabb. A Sina mikroblogot 2012 végén 500 millióan használták, naponta öt és fél Magyarországnyian jelentkeztek be oda.

A Tencent 540 millió tárhely fióknak szolgál otthonául, naponta 70 millió aktív felhasználót felmutatva. A Kínában a nyugati Twitter és Facebook közösségi portálok keverékeként jellemezhetõ mikroblogokon mindenki fenn van, aki számít.

A lakosokon túl vállalatok, társadalmi szervezetek, az összes médium, városi, országos hatóságok, minisztériumok, sõt a kormány is jelen van. A kínai lakosok mellett egyre több külföldi híresség tart fenn fiókot rajongói nagy örömére, így többek között Victoria és David Beckham, Tom Cruise, Ronaldo, Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke és Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója is rendszeresen jelentkezik ott.

A héten Kínába látogató David Cameron brit miniszterelnök megérkezte elõtt szintén a Sina mikroblogon köszöntötte a kínai lakosságot, egy nap alatt több mint 200 ezer fõvel növelve követõinek táborát. A mikroblogok erejét a külföldi nagy cégek is mindinkább tudomásul veszik.

Az elmúlt idõszakban a Coca Cola, a Louis Vuitton, az Unilever, a Gucci, a Starbucks, a L,Oréal és a Nike sorra nyitotta meg felhasználói fiókját, hogy ezáltal is közelebb kerüljön a kínai vásárlókhoz.

Kína szerint a mikroblogok mögötti embertömeg és az információáramlás súlyos veszélyeket is rejt, a társadalmi pletyka és a kormányellenes szervezõdés forrásául is szolgálhat.

Ezek megakadályozására a platformokon való véleménynyilvánítás szabadságát korlátozzák, a becslések szerint összesen mintegy négyezer tárhely cenzor munkálkodik.A cikk képei: