Hírek

Sulinet+, ezúttal kakaóbiztos billentyûk nélkül
2013-11-22 23:03:57
Kategória: Hírek

 


Az informatikai fejlesztési program elsõ állomásaként több ezer korszerû és nagysebességû internet, és tárhely-kapcsolódást biztosító eszközt kapnak a közoktatási intézmények. EU-s támogatásból, honnan máshonnan.


Nagy Miklós, a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet (NIIF Intézet) igazgatója a csütörtöki budapesti projektnyitó ünnepségen hangsúlyozta, egy hároméves program elsõ lépéseként mintegy két hónap alatt az iskolák több mint 5000 végpontját tették kompatibilissé az intézet gerinchálózatával.

A gerinchálózatot és az iskolákat összekötõ routerek már évek óta elavultnak számítanak - tette hozzá. A második lépés a sávszélesség bõvítése, ezen az intézet még dolgozik - tette hozzá. Az igazgató úgy fogalmazott, hogy "tapintható közelségben" van az egységes oktatási hálózat létrehozása Magyarországon.

Mohácsi János, NIIF Intézet hálózati igazgatóhelyettese és a projekt vezetõje azt mondta, a végponti eszközök fejlesztésénél az a fõ cél, hogy olyan eszközök kerüljenek az iskolákba, amelyek legalább öt évig mûködõképesek és ki tudják szolgálni a jövõbeli igényeket. A projekttel a közoktatási intézmények egyszerû eszközökkel csatlakozhatnak az országos és nemzetközileg kompatibilis videokonferencia rendszerhez, részt tudnak venni konferencia beszélgetésekben, interaktív tanórákat tarthatnak és együttmûködhetnek más intézményekkel - sorolta.

A rendezvényen kiosztott háttéranyag szerint az új eszközök telepítését az NIIF Intézet Pest megyén kívül a meghibásodott régi eszközök cseréjével már megkezdte. Az új végponti hálózati eszközök telepítési munkái napi 20-30 végpont üzembe helyezését jelenti nagyjából egy éven belül.

Az új Sulinet+ infrastruktúra európai viszonylatban is kiemelkedõ minõségû informatikai szolgáltatásokat tesz majd lehetõvé a közoktatási intézmények diákjai és pedagógusai számára. Megteremti az Európai Unió Magyarországon kívüli nemzeti kutatói és oktatói hálózataival való együttmûködés lehetõségét is az iskolák számára - olvasható a tájékoztatóban.A cikk képei: