Hírek

Tenger alatti kábelrõl is lopott adatokat az NSA
2014-01-02 12:18:15
Kategória: Hírek

 


A Nyugat-Európai tárhely szervereket a Közel-Kelettel és Délkelet-Ázsiával összekötõ tenger alatti kábelhálózatról szereztek adatokat, amely az internes adatfolyam egy jelentõs részét továbbítja.


Az NSA egy februári keltezésû, szigorúan titkos minõsítésû jelentése alapján az ügynökség szakemberei bejutottak az SEA-ME-WE 4 (South East Asia-Middle East-Western Europe 4) nevû kábelrendszert üzemeltetõ társaság belsõ hálózatába, és a rendszer technikai felépítésérõl szóló dokumentumokat szereztek meg. Ez csak az elsõ lépés volt, az ügynökség további mûveleteket tervez, hogy bõvítse az ismereteit az SEA-ME-WE 4-rõl és más kábelrendszerekrõl.

Az optikaikábel-hálózat Marseille-tõl indul és Szingapúrig tart. Az üzemeltetõ konzorcium tagja egyebek között a részben francia állami tulajdonban álló Orange és a Telecom Italia Sparkle nevû leányvállalata.

A mûveletet a különleges informatikai támadásokra szakosodott, úgynevezett méretre szabott hozzáférési mûveletek egysége (Tailored Access Operations, TAO) hajtotta végre.

A Der Spiegel szerint a TAO-nál többnyire az NSA-alkalmazottak átlagánál jóval fiatalabb szakemberek dolgoznak. A befelé forduló, szakmájukban elmélyülõ informatikusokkal kapcsolatban használt nerd elnevezést alkalmazva hozzátették, hogy a TAO-nál dolgozó fiatalok "úgy néznek ki, mint a nerdök, és azok is. Küldetésük: számítógépes tárhely hálózatok feltörése, manipulálása és az adatok kibányászása."

Az NSA amerikai hackerkonferenciákon toborozza a munkatársakat, ami sikeres stratégia, ezt mutatja, hogy a TAO az ügynökség leggyorsabban bõvülõ egységei között van - írta a Der Spiegel.A cikk képei: