Hírek

Árulkodó számítógépek
2013-10-17 10:26:57
Kategória: Hírek

 


Egy új eljárás révén teljesen letörölhetõk tárhely, vagy számítógép adathordozóján eddig többnyire árulkodóan megmaradó adatok.


 A leselejtezésre kerülõ adathordozók adatoktól való megtisztítása kihívást jelentett az adattörléssel foglalkozó gyártók számára, mivel az SSD-kbe egy olyan, a vírusok elleni önvédelmi mechanizmus - freeze lock - került, mely lezárja a lemezt, ha azt észleli, hogy valamilyen folyamat megpróbálja módszeresen letörölni az adatokat. A minõsített adattörléssel foglalkozó Blancco cég mérnökei olyan megoldást dolgoztak ki, mely az adattörlések során képes kezelni az SSD meghajtók BIOS védelmét, így az azokon tárolt adatok teljes mértékben felülírhatóvá válnak.

Ez a technológiai áttörés azért különösen fontos, mert egyes elõrejelzések szerint az SSD meghajtók 2016-ra a teljes merevlemezpiac 40%-át adhatják, így pedig egyre jelentõsebb kérdéssé válik, hogy a gazdát váltó, szervizbe kerülõ vagy leselejtezett lemezeket hogyan lehet megtisztítani az adatoktól.

A Blancco SSD törlési megoldását az adatmentéssel foglalkozó holland Stellar Data Recovery tesztelte. A Stellar szakemberei egyaránt kipróbálták az egyszerûbb visszaállítási módszereket és az adathordozók megbontásával járó mély visszaállítási eljárásokat is, de az egy hónapon keresztül tartó vizsgálatok során semmilyen adatot nem tudtak visszaállítani a Blancco által fertõtlenített SSD meghajtókról.

Fotó: freedigitalphotos.net

Szerzõ: Szilágyi Szabolcs
Forrás: Ma.hu
A cikk képei: