Hírek

Kik érdeklõdnek a Facebook-felhasználók adatai iránt?
2013-09-30 04:50:54
Kategória: Hírek

 


A máltai és az amerikai kormányok érdeklõdnek leggyakrabban a Facebook-felhasználók személyes adatai, a cég tárhelyén tárolt képei iránt.


 Persze a leggyakrabban szó erõs túlzás ebben az esetben. Most ugyanis arról van szó, hogy A Facebook közösségi oldal korábban publikált Global Government Requests Report címû jelentése alapján készített interaktív online térkép megmutatja: a jelenlegi statisztikai adatok alapján mennyi idõ múlva lesz egy százaléknál nagyobb a valószínûsége annak, hogy hírszerzõ szolgálatok vagy egyéb kormányzati szervek biztosan átvilágítsák egy adott ország felhasználója Facebook-oldalát, tárhelyét - derül ki a The Atlantic címû amerikai lapban megjelent kutatási eredménybõl.

A megkeresések gyakorisága alapján az elsõ helyen Málta áll, ott 19 évnek, míg a sorban következõ Egyesült Államokban már 51,5 évnek, Olaszországban 95 évnek, az Egyesült Királyságban 104 évnek, míg Indiában 151,5 évnek kellene eltelnie ahhoz, hogy valószínûvé váljon a kormányzati tárhely adatigénylés.

Az Egyesült Államok hatóságai 2013 elsõ felében például 11-12 ezer kérvényt nyújtottak be a Facebookhoz, ennek 79 százalékát a vonatkozó jogszabályok alapján a vállalat teljesítette.

A magyar hatóságok 24 felhasználóval kapcsolatban 25 megkereséssel fordultak a Facebookhoz az idei elsõ fél évben, és 9 esetében kaptak választ. Az új-zélandi kutató interaktív térképe szerint így mintegy 4,2 millió Facebook-felhasználóval és a hatóságok kérelmeinek gyakoriságával számolva egy magyar felhasználónak 2469 évig nem kellene komolyan aggódnia Facebook-adatai biztonsága miatt.

Anselm Bradford, a térképet készítõ új-zélandi kutató, a Facebook által augusztusban közzétett, 2013 elsõ felérõl szóló jelentés információi, a Facebook felhasználási adatai, valamint az egyes országok adatai alapján számolta ki, hány évnek kellene eltelnie ahhoz, hogy az egyes állampolgárok Facebook-oldaláról nagy valószínûséggel adatokat kérjenek kormányaik.

A kutatás jelentõs különbségeket tárt fel az egyes országok között. A japán kormányzat az elmúlt fél évben egyszer kért adatokat a Facebooktól egy felhasználóról, amelyet a közösségi oldal elutasított. Így több tízezer év múlva lenne halvány esélye annak, hogy egy japán Facebook-felhasználó adatairól érdeklõdjön a kormányzat. További rendkívül biztonságos országnak számít Oroszország, Uganda, Mongólia, Montenegró és Botswana.

A Facebook az idei elsõ fél évben mintegy 26 ezer megkeresést kapott kormányzati szervektõl 38 ezer felhasználó adatait illetõen. Összesen 74 ország illetékes hatóságai fordultak megkereséssel a közösségi háló üzemeltetõjéhez.



A cikk képei: