Hírek

A Mozilla bemutatta saját operációs rendszerével futó Firefox OS okostelefonjait
2013-10-10 10:40:48
Kategória: Hírek

 


Tárhely élesítve? Domain regisztráció kész? Honlap feltöltve? Akkor hamarosan akár Firefox-os telefonunkról is ellenõrizhetjük, hogy megy a weboldalunk.A Mozilla itthon is bejelentette új operációs rendszerével futó Firefox OS okostelefonjait, amelyeknek értékesítése hamarosan világszerte kezdetét veszi. Itthon a T-Mobile és a Telenor kínálatában jelennek meg az Alcatel One Touch készülékek, várhatóan még karácsony elõtt.


 

Az új Firefox OS okostelefonok a legújabb Firefox OS (1.1) operációs rendszerrel lesznek elérhetõk, amely számos új fejlesztést és funkciót tartalmaz.

Amint az a mai sajtótájékoztatón elhangzott, a nyílt forrásokra alapozó Mozilla azt a piaci rést akarja betölteni, ami a butatelefonokról váltó, de drága okostelefonokat megvenni nem tudó réteg jelent. A világon egyre nõ az idetartozó emberek tábora, elsõsorban a fejlõdõ régiókban, Afrikában és Ázsiában. A réteg megnyerésének kulcsa az alacsony ár, és az ehhez mérten magas tudás. Noha csupán egy 1 magos, 800 MHz-es processzor dolgozik a telefonban, alapvetõ internetes feladatokra így is képes, lehet vele webet böngészni, twitterezni, facebookozni, megtalálható rajta az adatforgalmat nem (feltétlenül) igénylõ Nokia Here és olyan "hagyományos" funkciók is helyet kaptak benne, mint a fényképezés.

Az operációs rendszer kiterjesztett változata a Firefox asztali és mobil böngészõjének, amelyet már több száz millió ember ismer, amelynek köszönhetõen biztonságban tudhatja magánéletét, a testreszabási és felhasználói beállítások segítségével. Ez a ma elhangzottak szerint továbbra is fontos elkötelezettség a cégnél: a magánszférát a Mozilla igyekszik a lehetõ leginkább tiszteletben tartani; a felhasználó dönthet, milyen cookie-kat engedélyez, mely adatok hagyhatják el a telefonját.

A Firefox OS telefonok Firefox Marketplace-szel együtt érkeznek, amely olyan alkalmazásokat tartalmaz, mint: a Badoo, a Box, EA játékok (Poppit), Facebook, KAYAK, SoundCloud, The Weather Channel, TimeOut, TMZ, Tuenti ésTwitter.

A Mozilla a Firefox OS rendszerén több mint 20 hardver- és operátor partnerrel dolgozik együtt. A tûzrókás okostelefonok jelenleg Spanyolországban, Kolumbiában, Venezuelában és Lengyelországban érhetõek el. A sajtótájékoztatón elhangzottak szerint valamikor a jövõben az operációs rendszer megjelenik majd a magasabb tudású készülékek piacán is, illetve elõbb-utóbb táblagépeken is találkozhatunk majd vele.
A cikk képei: