Hírek

Karas Monika: európai együttmûködéssel fejleszthetõ a távközlési piac
2013-12-04 14:59:23
Kategória: Hírek

 


 Budapest, 2013. december 4., szerda (MTI) - Európai együttmûködés szükséges a földrész távközlési piacának fejlesztéséhez, azonban nem szabad figyelmen kívül hagyni a helyi sajátosságokat sem - fejtette ki Karas Monika, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke a távközlési szektor befektetési lehetõségeirõl az NMHH által Budapesten rendezett nemzetközi konferencián szerdán.


 Csak az európai dimenziójú együttgondolkodás alkalmas arra, hogy növekedésre serkentse az európai telekommunikációs piacot - jelentette ki Karas Monika.
    Kifejtette: a hírközlésben nagyon fontos, hogy képesek legyünk az államhatárokat átívelõen tervezni, határok nélküli piacokban gondolkodni, ez a fajta gondolkodásmód nagyon hasznos volt például a roamingdíjak egységesítésekor.
    Hangsúlyozta, hogy a hírközlés fejlesztésekor ugyanakkor tekintettel kell lenni a helyi sajátosságokra is. Vannak ugyanis olyan kérdések, amelyekrõl helyben kell dönteni, amelyeknél nem lehet elvonatkoztatni az eltérõ fejlõdési szintektõl, a helyi sajátosságoktól. Konkrét példaként a frekvenciavagyonnal való felelõs gazdálkodást említette, amely szerinte éppen a felelõsség miatt nem szakítható ki a tagállami szintû döntéshozatalból.
    Az elnök Johann Wolfgang von Goethe szavait idézve kifejtette, hogy minden induláskor szükségünk van "gyökerekre és szárnyakra", azaz biztonságra és a haladás képességére, és ez igaz a digitális univerzumban a 21. század elején tapasztalható "õsrobbanás" idején is. Véleménye szerint ma, amikor egész földrészeket behálóznak az információs, tárhely és kommunikációs technológiák, akkor ezt a biztos alapot a közös európai érdekeket harmonizáló és egyszerre a lokális sajátosságokat is figyelembe vevõ szabályozás jelenti.
    Hozzáfûzte: azáltal lehetnek stabilak a gyökerek, ha a piac további fejlõdése úgy valósul meg, hogy az európai piacokon továbbra is fenntartják az egészséges versenyt, és ha ez a szempont teljesül, akkor a folyamat részét képezheti a piaci konszolidáció is. Kiemelte: azért fontos az érdekek harmonizációja, mert a fejlõdés csak biztos, közös gyökerekbõl indulhat ki. Ez pedig csak úgy lehetséges, ha a 21. századi modern hatóságok, a piaci cégek és a befektetõk együtt, partnerként tekintve egymásra, képesek szilárd alapokat teremteni, és ezeket érvényesíteni egész Európában - fûzte hozzá.    
    Karas Monika szerint szárnyakat úgy kaphat a szektor, ha megkapja a fejlõdés lehetõségét, ennek megteremtése pedig a szabályozó hatóságok feladata, amelyeknek ugyanakkor párbeszédet kell folytatniuk a befektetõkkel és a piaci szereplõkkel egyaránt.
    Hozzátette, hogy a budapesti tanácskozás éppen azért fontos, mert itt a szabályozói oldal mellett a befektetési szektor, a gazdasági elemzõk, és a telekommunikációs cégek képviselõi is képviseltetik magukat. A párbeszéd pedig azért is nagy jelentõségû, mert most dõl el, hogy Európa fejlõdése versenyképes lesz-e a többi földrész digitális fejlõdéséhez viszonyítva.
    Az NMHH elnöke hangsúlyozta, hogy a digitális gazdaság jövõje stratégiai jelentõségû, mert ez az a szektor, amely az egész világ gazdasági növekedésének a motorját és a versenyképesség kulcsát jelenti.

Forrás: MTI
A cikk képei: