Hírek

Kibervédelmi gyakorlatot indított a NATO Észtországban
2013-12-12 09:19:10
Kategória: Hírek

 


Kiterjedt kibervédelmi gyakorlatot indított kedden az Észak-atlanti Szerzõdés Szervezete Észtországban, hogy a tagországok felkészülhessenek a saját és szövetséges tárhely hozzáférések elleni veszedelmes kibertámadásokra.


A mûfajában az eddigi legfontosabb, Cyber Coalition 2013 nevû gyakorlaton mintegy 400 informatikai szakember és jogszakértõ vesz részt. Az esemény várhatóan három napig tart, és több mint harminc európai ország képviselteti magát.

"A kibertámadások a mindennapi valóság részei, egyre kifinomultabbak és összetettebbek" - közölte Jamie Shea, a NATO-fõtitkár biztonsági kockázatok kérdésében illetékes helyettese. "A NATO-nak szembe kell néznie ezzel a folyamatosan változó fenyegetéssel" - tette hozzá Shea.

A kibervédelem az európai védelmi rendszer Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai fõképviselõje által megfogalmazott négy elsõbbséget élvezõ elemének az egyike. Az Európai Unió december 19-tõl kétnapos csúcstalálkozót rendez, amelyen az európai védelem kérdését tûzik napirendre a csökkenõ katonai költségvetések fényében.

Anders Fogh Rasmussen NATO-fõtitkár korábban úgy nyilatkozott: a NATO elsõdleges feladata, hogy a saját informatikai rendszereit megvédje, és az ilyen képességek kifejlesztésében a tagállamoknak is segítséget nyújtson.A cikk képei: