Hírek

Milliárdos iparággá nõtt mára a szellemírás kínában.
2013-10-02 14:29:29
Kategória: Hírek

 


Széles körben elterjedt gyakorlattá vált mára kínai akadémiai körökben a tanulmányok és szakcikkek másokkal való elkészíttetése - a "szellemírás" mára milliárdos iparággá nõtt a kelet-ázsiai országban, melynek a helyi tárhely szolgáltatók is örülnek.


A jelenség az akadémiai körök minden szintjén tapasztalható, legyen szó mester, vagy doktori fokozatú disszertációk írásáról, szakfolyóiratokban közölt publikációkról, tanulmányok készítésérõl, vagy nagyközönség elõtti beszéd, prezentáció összeállításáról. A szellemírók többnyire széles érdeklõdési körrel rendelkezõ egyetemisták, vagy jövedelmüket kiegészíteni igyekvõ fiatal kutatók, akikbõl tucatnyit találni a kínai interneten egy egyszerû keresõmotor segítségével is. Saját domain névvel, tárhellyel rendelkeznek. A megrendelõk a legtöbb esetben nem is találkoznak az anyag elkészítõjével. Egy tárhely hozzáférést kapnak, miután utalták az összeget, és innen tölthetik le a megrendelt irományt. 

    A témával legutóbb foglalkozó Csongkuo Csingnien Pao központi napilap a Vuhani Egyetem egy 2010-es tanulmányát idézi. Eszerint mindössze három év leforgása alatt, 2007 és 2010 között a "megrendelt plágiumok", vagyis a szellemírás iparának nagysága megötszörözõdött, az évtized elején már az évi egymilliárd jüanos (36 milliárd forint) határt is meghaladta. A lap szerint abból ma vélhetõen több tízezer ember él meg, magánszemélyek mellett újságok is. Ezek egy-egy általuk lehozott, de az eredeti szerzõtõl eltérõ név alatt publikált írásért átlagosan legkevesebb 300 jüant (11 ezer forint), átlagosan pedig 800 jüant (29 ezer forint) kérnek el, a bonyolultabb szakmai anyagok díja természetesen ennél magasabb. Egy egyetemisták vagy fiatal szakemberek által megírt mesterdiploma disszertációjának elkészítési díja nagyjából átlagosan 10 ezer jüanra (360 ezer forint) rúg, ami terjedelemtõl, témától és határidõktõl függõen is változik.

    A megrendelések volumene mára olyan jelentõssé nõtt, hogy a kereslet és kínálat találkozását közvetítõ ügynökök segítik. A China Daily napilap egy korábbi cikke szerint ezek a vállalatok évente több millió jüant is könnyen megkeresnek, számuk pedig az iparág bõvülésével párhuzamosan növekszik.
    A jelenség hátterében mindenekelõtt a publikációs jegyzékek tudományos életben betöltött túlzott hangsúlya húzódik meg. A szakcikkek és tanulmányok száma kinevezéseket, szakmai díjakat, elõléptetéseket segít elõ, és komoly szakmai büszkeség forrásaként is szolgál. Egy további ok valószínûleg a kínai oktatási rendszer visszásságaira vezethetõ vissza: a plagizálás már az általános- és középiskolások körében is mindennapos, a diákoknak ugyanis - hangzik gyakran a vád és egyben a mentegetõzés - az iskolai terhelés mellett nincs idejük önálló, kreativitást igénylõ munkák összeállítására.

Szerzõ: Szerencsi Ágnes (kiegészítve)
Forrás: MTI
A cikk képei: