Hírek

Megfertõzték a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség számítógépeit
2013-10-24 09:34:36
Kategória: Hírek

 


Rosszindulatú szoftverekkel fertõzték meg ismeretlenek a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) több számítógépét az elmúlt hónapokban.


A kártevõ programok a szervezet központjának közös helyiségeiben található számítógépeket fertõzték meg, amelyeket a NAÜ munkatársai és az oda érkezõ látogatók - jobbára tagállami delegációk - használnak.

A NAÜ közlése szerint a szervezet tárhely hálózatában tárolt adatok nem jutottak illetéktelenek kezébe, de a megfertõzött számítógépeket használók USB-meghajtóiról vélhetõen történt adatlopás.

Serge Gas, a szervezet tájékoztatási igazgatója a Reuters brit hírügynökségnek megküldött e-mailjében azt is hozzátette, a NAÜ titkársága nem gondolja, hogy az USB-eszközök hordozták volna a kártékony programokat, de a szoftverek lehetséges eredetérõl nem közölt információkat.

Nem ez az elsõ eset, hogy informatikai támadások célkeresztjébe került a kényes nukleáris ügyekkel, egyebek között az iráni atomprogrammal is foglalkozó szervezet. Tavaly Izrael ellen kampányoló hekkerek a NAÜ egyik tárhely szerverérõl ellopott adatokat tettek közzé az interneten, bár a szervezet szerint az illetõk nem jutottak hozzá bizalmas információkhoz.

A Reuters arra is emlékeztetett, hogy tavaly - az Irán és a nyugati országok közti szembenállás mélyülésével párhuzamosan - növekedett a Teherán számlájára rótt kiberbûncselekmények száma. Többek között a Nyugattal szövetséges Szaúd-Arábiában és Katarban is súlyos támadások értek olaj- és gázipari cégeket és létesítményeket.

Az egyes nyugati országok szerint atomfegyver kifejlesztésére irányuló iráni nukleáris program már eddig is a kiberhadviselés egyik színtere volt. 2010-ben a Stuxnet nevû, rendkívül fejlett vírus támadott meg több ezer iráni számítógépet, lebénítva az urándúsító üzemben a centrifugákat üzemeltetõ számítógépes rendszert. Irán a támadás végrehajtásával az Egyesült Államokat, illetve Izraelt gyanúsítja.Forrás: MTI
A cikk képei: