Hírek

150 megabites mobilnetet biztosít a Telenor
2013-10-14 14:50:39
Kategória: Hírek

 


Duplájára növelte az LTE-hálózaton elérhetõ sávszélességet a Telenor, a norvég tulajdonban lévõ cég így az országban elsõként 150 Mbps elméleti maximális letöltési sávszélességû mobilinternetet biztosít a lefedettségi területeken.
Így még gyorsabban történik majd meg a tárhely csatlakozás vagy könnyedén küldhetjük telefonunkról a domain regisztráció nyomtatványait.


A szeptember 6-án aláírt hatósági szerzõdések alapján a Telenor Magyarország október elejétõl a korábbi frekvenciakeret dupláját csoportosítja át LTE-alapú mobilinternet-szolgáltatásra. Az operátor így az országban elsõként tudta feltornászni a mobiladat-szolgáltatás használata során elérhetõ letöltési sávszélességet a 150 Mbps elméleti maximális határig. A szolgáltató a sávszélesség növelésével együtt a hálózat lefedettségét is növeli a következõ hónapokban.

A Telenor az 1800 MHz-es frekvenciasávban biztosít LTE-szolgáltatást, akárcsak versenytársa, a Magyar Telekom, mely az országban elsõként biztosította ezt a technológiát ügyfeleinek tavaly év elején. A szolgáltató annak ellenére csak másodikként indította el Hipernet 4G nevezett hálózatát Magyarországon, hogy a rendelkezésre álló frekvenciakeret alapján egyértelmûen versenyelõnyhöz juthatott volna már korábban is. A Telenor ugyanis az 1800 MHz-es sávban csaknem 30 MHz-nyi duplex blokkal rendelkezik, melynek egészen idén októberig csak a felét vette igénybe, jóllehet a teljes frekvenciakeret már évek óta elérhetõ volt a szolgáltató számára. Az új hatósági szerzõdések értelmében a szolgáltatáshoz felhasznált frekvenciákat a cég 2022-ig használhatja - a korábbi licencfeltételek alapján a frekvencialicenc jövõre lejárt volna.

A Telenor az LTE-hálózathoz a Hipernet Medium, illetve az annál drágább mobilinternet-csomagok esetében enged hozzáférést, méghozzá sávosan. A Hipernet Medium csomaggal 30 Mbps letöltési és 5 Mbps feltöltési, a Hipernet Heavy csomaggal 60 Mbps letöltési és 10 Mbps feltöltési, a Hipernet Pro csomaggal pedig 150 Mbps letöltési és 20 Mbps feltöltési sávszélesség érhetõ el - utóbbi 8990 forintos havi díjért érhetõ el és 30 GB adatforgalmat tartalmaz.

Nagyobb lefedettség is lesz

Az operátor a sávszélesség növelésével egy idõben a hálózati lefedettség bõvítését is elvégzi. A Telenor ígérete szerint 2013 vévégre 600, 2014 végére pedig több mint 1200 bázisállomás lesz LTE-képes, ezzel a beltéri lakossági lefedettség az év végén várható 28 százalékról jövõ év végére körülbelül 52 százalékra nõ. A Telenor az LTE-hálózat tavalyi indulásakor elsõsorban a vidéki kistelepülésekre koncentrált, így például Budapesten egyáltalán nem volt elérhetõ a szolgáltatás.

A cég a megnövekedett sávszélességû hálózatot az õsztõl már hat budapesti kerületben (zömében belsõ kerületek) is biztosítja - a Telekom pont fordítva kezdte a hálózatépítést, így a magenta szolgáltató mostanra gyakorlatilag teljes Budapestet lefedte LTE-szolgáltatással, az országos lefedettség pedig jelenleg 87 településre terjed ki a Telekomnál és 96-ra a Telenornál (utóbbi év végéig 96, jövõ év végére pedig 238 településre viszi el a szolgáltatást).

A mobilszolgáltatók egyelõre az 1800 frekvenciasávot leszámítva nem tudnak mást felhasználni LTE-szolgáltatás nyújtására, az idén év végén felszabaduló 800 MHz-es frekvenciasávban elérhetõvé váló kétszer 30 MHz duplex frekvenciablokk segítségével a vidéki lefedettséget jelentõsen növelhetik, ám a frekvenciakeret korlátai miatt jóval kisebb elérhetõ sávszélességgel tudják tudják biztosítani.

A cikk képei: