Hírek

Továbbra is egy katona uralkodik majd az amerikai kibertér felett
2013-12-16 09:04:50
Kategória: Hírek

 


Közös irányítás alatt marad az NSA és a Pentagon kibernetikai parancsnoksága.A két pozíció szétválasztását sürgetõ felhívások ellenére egyszemélyi irányítás alatt marad az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) és a Pentagon kibernetikai parancsnoksága - közölte pénteken Caitlin Hayden, az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács szóvivõje.


A Fehér Ház korábban fontolóra vette, hogy a nagyszabású, a világ minden pontján kormányzati tárhely hozzáféréseket érintõ titkos elektronikus adatgyûjtés részleteinek Edward Snowden által történt leleplezése nyomán - a szervezet 61 éves fennállása során elõször - polgári vezetõt nevezzen ki az NSA élére.

Az NSA és az amerikai védelmi minisztérium kibernetikai parancsnokságának élén egyaránt Keith Alexander tábornok áll, aki márciusban nyugállományba vonul. Utódja minden valószínûség szerint szintén katona lesz.

Hayden a koordináció hatékonyságának fenntartásával indokolta a két pozíció egyben tartásáról szóló elképzelést. Barack Obama elnök a múlt héten az MSNBC televíziónak nyilatkozva kijelentette, hogy meg kívánja reformálni az NSA tevékenységét annak érdekében, hogy szavatolja az amerikaiak magánszférájának sérthetetlenségét.

Az elnök által felállított munkacsoport vasárnap terjeszti a Fehér Ház elé ajánlásait. A The Wall Street Journal címû napilap csütörtökön arról számolt be, hogy a testület az NSA polgári irányítását kívánja javasolni, valamint az adatgyûjtésre vonatkozó elõírások szigorítását és azt is, hogy az ügynökség egy "harmadik félnél" tárolja a telefonbeszélgetésekrõl összegyûjtött metaadatokat.

Hayden nem kívánta kommentálni a lapértesüléseket, csak annyit mondott, hogy a jelentés még nem végleges, azt a Fehér Ház még nem kapta meg, és még nem dolgozták ki a részleteket azzal kapcsolatban, hogy azt milyen formában és mikor tárják a nyilvánosság elé.

Forrás: MTI
A cikk képei: