Hírek

Nem kell kikapcsolni a kütyüket ezentúl az európai légijáratokon
2013-11-15 09:47:10
Kategória: Hírek

 


A repülés minden szakaszában használhatják majd elektronikus készülékeiket az európai légitársaságokkal utazók: emelkedéskor és landoláskor sem kell kikapcsolniuk a táblagépeket, e-könyv-olvasókat és MP3-lejátszókat.


Az eszközhasználatra vonatkozó új irányelveket a hónap végéig hozzák nyilvánosságra - közölte szerdán Kölnben az Európai Repülésbiztonsági Hivatal (EASA).

A különbözõ elektronikus eszközöket a jövõben a repülés minden szakaszában használhatják az utasok, amennyiben azokat az úgynevezett repülési üzemmódra állítják, tehát nem állnak összeköttetésben mobilhálózattal - derül ki a közleménybõl. Vagyis filmeket nézhetünk, olvashatunk, játszhatunk, hallgathatunk zenét de tárhely csatlakozást ne tervezzünk. Weboldalunkat nem 10 000 méteren utazva fogjuk feltölteni a tárhely -re.

A jelenlegi szabályok szerint a mobiltelefonokat, MP3-lejátszókat és e-könyv-olvasókat a fel- és leszállópályán, startoláskor és landoláskor ki kell kapcsolni. A nagyobb eszközöket, például laptopokat pedig el kell rakni.

A bejelentett változások minden repülõgépre vonatkoznak, amelyet európai légitársaság üzemeltet. Az új szabályok azonban biztonság dolgában nem jelentenek kompromisszumokat - közölte az EASA. A hivatal jelenleg azon dolgozik, hogy a repülõgépeken a mobiltelefonálás is lehetõvé váljon.

Október végén az amerikai légügyi hatóság (FAA) hasonló módon lazított az elektronikus eszközök használatára vonatkozó szabályokon. Az amerikai járatokon továbbra is tilos a telefonálás vagy a mobilhálózaton történõ internetezés.

Forrás: MTI
A cikk képei: